Ingrediënten voor een langer leven

Ik weet niet hoe het met jou zit maar ik wil graag 100 worden. Maar dan wel fit, gezond, productief en gelukkig. Onmogelijk zou je denken. Toch zijn er plekken op aarde waar dit vrij normaal is. En dan gaat het niet alleen om langer leven, maar ook om de kwaliteit van leven. Er zijn een aantal hele gezonde plekken op deze aardbol, de zogenaamde ‘blue zones’ waar het aantal oude, gezonde en fitte mensen buitengewoon hoog is. Deze energieke oudjes wonen in totaal verschillende gebieden, maar hebben wel veel dingen gemeen. Waar wonen deze krasse oudjes en wat is hun geheim?

Blue Zones

Wereldwijd is het aantal mensen dat 100 wordt zeer gering, maar de plekken waar opvallend veel 100-jarigen wonen zijn: Sardinië, (Italie) Okinawa (Japan), Loma Linda (Californië), Ikaria (Griekenland) en Nicoya (Costa Rica) Hoewel de streken geografisch en klimatologisch totaal niet op elkaar lijken (behalve dat er zon in overvloed is), zijn er veel overeenkomsten. Voedsel spreekt vanzelfsprekend een grote rol, maar er is meer.

Natuurlijke beweging

De mensen in deze gebieden rennen geen marathons en ze beulen zich ook niet af in de sportschool. In plaats daarvan bewegen ze zich dagelijks op een natuurlijke manier. Ze werken in een moestuin, beginnen de dag met tai chi of zijn herder waardoor ze per dag vele kilometers afleggen. Bewegen en actief zijn zijn een onderdeel van het dagelijks bestaan. Het leven is er over het algemeen een stuk minder comfortabel dan bij ons. Lang stil zitten is er gewoon niet bij.

Gemeenschapszin en zingeving

Gemeenschapszin, duurzame relaties en sterke familiebanden zijn allemaal zaken die deze mensen verbinden en die van groot belang zijn in hun dagelijks leven. De meesten hebben ook een of ander geloof of religieuze overtuiging en er zijn altijd vrienden, buren, familie en dorpsgenoten om je geloof en gevoelens mee te delen. Sterke banden hebben met de mensen om je heen, je gewaardeerd voelen, veel lachen en praten hebben een positieve invloed op je gezondheid.

Voeding

Wat eten betreft verschillen de ingrediënten en eetgewoonten sterk, maar voor alle streken geldt dat er weinig vlees gegeten wordt en dat men voornamelijk plantaardig, puur en onbewerkt voedsel eet. Om maar wat gezonde gewoonten op te sommen: Op Ikaria is men fan van bergthee, bestaande uit de talloze wilde kruiden die er rijkelijk groeien, op Okinawa eet men meer dan een kilo groente per persoon per dag waaronder veel zeewier en in Costa Rica vormt fruit een groot deel van het dagelijkse dieet. In deze gebieden houden veel mensen een moestuin bij waardoor men actief blijft en veel in de buitenlucht is en er daardoor ook veel seizoensgroente gegeten wordt.

Stress

Een andere opvallende levensverlengende factor van deze leefgebieden is de afwezigheid van chronische stress. Ieder mens heeft een bepaalde mate van stress. Overmatige stress leidt echter tot chronische ontsteking en andere leeftijdgebonden ziekten. Wat de mensen met de langste levensverwachting hebben in tegenstelling tot bij ons, zijn dagelijkse rituelen om die stress van zich af te schudden. Okinawanen nemen een paar momenten per dag om aan hun voorouders te denken, Adventisten bidden, Ikarians slapen uit en doen overdag een dutje en in Sardinie doen ze aan een happy hour. 

Misschien zie je mogelijkheden om ook wat van bovenstaande elementen toe te passen in je leven. Ik zie zelf bijvoorbeeld een dagelijks middagdutje wel zitten. Hoe dan ook, laat dit een les zijn om gewoon wat meer te bewegen, meer onbewerkt en plantaardig te eten en wat meer pauzes in te lassen in je dagelijkse bestaan. Dat moet lukken toch!? En dan op naar de 100.