Mag ’t ietsje minder?

 

 

 


Kinderen krijgen altijd en overal snoep aangeboden: op school, bij de bakker, in het restaurant bij het betalen van de rekening. Dan heb je nog Sinterklaas, traktaties op school, de partijtjes van vriendjes en de verjaardag van oom Wim. En dan hebben ze thuis nog niets gekregen, maar ze krijgen natuurlijk wel wat, anders wordt het een verboden vrucht.

Mijn dochter is nu vijf en die probeer ik zo gezond mogelijk te laten eten, maar dat wordt dus behoorlijk gecompenseerd tegen mijn wil. Als ik zie wat ze allemaal binnenkrijgt aan zoals ik het noem: ‘rotzooi’ dan merk ik dat ik me daar erg druk om kan maken.

Neem nou een gemiddeld verjaardagspartijtje. Met alleen een stuk taart en een paar snoepjes kom je niet meer weg. Een gemiddeld verjaardagspartijtje ziet er tegenwoordig als volgt uit: Eerst krijgen de kinderen taart en dat is geen doordeweekse appeltaart, maar een compleet op maat gemaakt, met foto’s bedrukt, felgekleurd kunstwerk. Even later krijgen ze friet. Weer wat later, want het moet wel gezellig blijven, krijgen ze een ijsje. En ondertussen staat er een mega bak met felgekleurd snoep op tafel waar de kinderen naar eigen behoeften in kunnen grabbelen. Die blijkt meestal na een uur al leeg dus wordt die met grote regelmaat bijgevuld. Dan worden de kinderen eind van de middag opgehaald en krijgt iedereen, je raadt het al, een zak snoep mee naar huis! En dat zijn, op z’n zachts gezegd niet een paar dropjes. ‘Een feestje zonder snoep is niet gezellig,’ hoorde ik laatst een moeder zeggen. Nee, natuurlijk hoort er op een verjaardag taart en snoep, maar betekent dat dan ‘hoe meer snoep en ongezonde snacks, hoe gezelliger het is?’

De media staan bol van artikelen over de obesitas epidemie waar we midden in zitten, de desastreuze gevolgen van suiker op de gezondheid en de kankerverwekkende kleurstoffen in snoepgoed. En ondertussen gaan we massaal door met het uitserveren van snoep. En kinderen zijn net hondjes, ze eten gewoon door tot ze niet meer kunnen en er misselijk van zijn.

Als iemand je kind snoep geeft, is dat waarschijnlijk niet omdat je kind daar om gevraagd heeft, maar omdat iemand snoep aan je kind wilt geven. Maar waarom eigenlijk? Dat is iets om over na te denken.