Margarine versus roomboter

 

images-2We hebben onterecht geleerd dat vetten gevaarlijk zijn. Door een verkeerd uitgevoerd onderzoek in de jaren ’60 is er een mythe ontstaan dat verzadigd vet DE veroorzaker is van hart- en vaatziekten. Sindsdien zijn we minder vetten gaan eten, maar door de suikerlobby wel veel meer suiker met als gevolg dat we alleen nog maar dikker geworden. We hebben meer ziektes zoals obesitas, depressiviteit, auto-immuunziekten en kanker dan ooit tevoren.

Maar we staan op een keerpunt. Recent onderzoek laat zien dat de waarheid precies omgekeerd is. Verzadigde vetten hebben geen enkel effect op sterfte, hart-en vaatziekte en suikerziekte. Ook heeft het eten van vet geen invloed op je cholesterol. Dus je kunt met een gerust hart roomboter op je brood smeren in plaats van het ongezonde margarine. Roomboter is een natuur product gemaakt van het vet, de room die komt bovendrijven, als onbewerkte melk even blijft staan. Margarine en halvarine zijn weliswaar van plantaardige oorsprong, maar zijn beslist geen natuurlijke producten. Het gaat als vloeibare olie de fabriek in en komt er als een wit smeerbaar goedje, met minstens 12 ingrediënten rijker, weer uit. Belangrijk om te weten is dat margarine de zeer ongezonde transvetten bevat die ontstaan bij het harden van plantaardige oliën. Transvetten zijn zeer schadelijk. Bij de omzetting raken ze geoxideerd en beschadigen ze lichaamscellen en verhogen ze onder andere de kans op aderverkalking.

Try this at home: Koop een kuipje margarine en zet het open in je garage of een andere schaduwrijke plek. Binnen enkele dagen gebeurt er……niets! Geen vlieg, zelfs niet die vervelende fruitvliegjes komen er op af. Het gaat niet rotten of vies ruiken, dit omdat het totaal geen voedingswaarde heeft. Niets kan er in groeien, zelfs die minuscule micro-organismen willen zich hier niet in nestelen. Waarom? Omdat margarine bijna plastic is. Smeer dus vooral lekker roomboter op je brood. En wees nou eerlijk, die smaakt toch ook veel beter!