Sauna
Ik begon 2016 goed! Ik ging een dagje ‘wellnessen’ Even ontspannen en ontgiften na alle kerstkransjes, 3-gangenmenu’s, te veel alcohol en oliebollen. Heerlijk idee ook om het jaar met een schone lei (lijf) )te beginnen.
Je gezondheid op peil houden kan op veel manieren en voeding is er slechts 1 van. Beweging, rust en ontspanning, dingen doen waar je blij van wordt dragen allemaal positief bij aan je gezondheid en welzijn. Maar wat minder bekend is en waar ik zelf grote fan van ben is: de sauna. Was vroeger een dagje naar de sauna meer voor de gezelligheid, tegenwoordig is er een overvloed aan bewijs dat een bezoekje goed is voor je gezondheid. Het is een stokoude en heel effectieve manier om je lichaam te ontgiften en te ontspannen. Van oorsprong werd de sauna gebruikt in het koude Finland. Duizenden jaren geleden al werden hutten met gloeiend hete stenen verwarmd, nog niet met het idee dat overmatig zweten gezond is, maar om warm te blijven. Men kwam erachter dat wanneer water over de hete stenen werd gegoten, de ruimte ineens veel warmer werd en de aanwezigen begonnen te zweten. Hoewel bedoeld als verwarming is hiermee de sauna ontstaan.
De hoge temperaturen in de saunacabine zorgen ervoor dat al in de eerste paar minuten de huidporiën zich openen en de zweetklieren in werking komen. Door de warmte verwijden de vaten zich en gaan we transpireren. Het lichaam wordt als het ware schoongespoeld: afvalstoffen, stofwisselingsresten, vochtophopingen en stoffen die na ziekteprocessen zijn blijven hangen verlaten het lichaam. Bovendien worden allerlei lichaamsfuncties gestimuleerd. De bloedcirculatie verbetert, de stofwisseling wordt verhoogd, het reinigt en verzacht de huid. En wie regelmatig naar de sauna gaat heeft van verkoudheden nauwelijks meer last. En de wisseling van hoge en lage temperaturen bouwt in het lichaam een natuurlijke weerstand op. Kortom, genoeg goede excuses om jezelf in de watten te leggen en wat vaker een wellness dagje in te plannen.