dinsdag 8 maart 2016, 19:03

Hoe gezond is voedingsadvies van de sterren?

Elke dag een paar glaasjes klei: de meeste mensen zullen dat ritueel waarschijnlijk liever overslaan. Toch is het volgens foodblogger Rens Kroes ’supergezond’. Onder haar 280.000 instagramvolgers wordt al enthousiast gereageerd. Het is niet de eerste keer dat sterren hun – soms extreme – gewoontes om slank en stralend te blijven, delen met het grote publiek. Maar zijn die hypes ook echt gezond?

„Op klei alleen kun je niet leven”, zegt voedingsdeskundige Yvet Noordermeer. „Maar als onderdeel van een detox kan het misschien best een positieve uitwerking hebben, mits aangevuld met groente en fruit. Ik heb zelf ook wel eens een natuurlijk modderoplossing gedronken om mijn darmen te ontdoen van gifstoffen. Dat voelde wel heel schoon.”

Maar de meeste voedingsadviezen van sterren moeten volgens Noordermeer niet met zandkorreltjes, maar met een flinke korrel zout genomen worden. Voor het dieet van Lady Gaga bijvoorbeeld, die haar maaltijden zou vervangen door potjes babyvoeding, heeft de voedingsdeskundige geen goed woord over. „Onzin. Ieder mens, dus ook een baby, heeft baat bij puur en vers voedsel. In zo’n potje zitten lang niet voldoende vitamines en mineralen. Een baby komt er nog wel mee weg, maar een volwassen mens loopt hierdoor op lange termijn enorme voedingstekorten op.” Toch volgden velen het voorbeeld van de zangeres. Toen bekend werd dat ook sterren als Jennifer Aniston en Reese Witherspoon het broccoliprakjesdieet volgden, schoot de verkoop van babyvoeding in Engeland naar ongekende hoogte.

Appelazijn

Ook andere Hollywoodfenomeen zijn met een opmars bezig, zoals appelciderazijn. Actrice Megan Fox zweert bij een shot van dit natuurgoedje in de ochtend. Het azijnzuur zou niet alleen kunnen fungeren als conditioner of gezichtsreiniger, maar ook gifstoffen afvoeren en de vetverbanding stimuleren. „Niets mis mee”, meent de voedingsdeskundige. „Dit natuurproduct is inderdaad goed voor de darmflora. Zelf neem ik ieder ochtend een glas lauwwarm water met citroensap, dat heeft een vergelijkbare werking.”

Minder enthousiast is ze over het ritueel van Jennifer Lopez, die de dag schijnt te starten met een snuifje grapefruitolie. Dit aroma zou enzymen in de lever activeren, die op hun beurt weer zorgen dat de vetverbranding op gang komt en het hongergevoel uitblijft. „Het klopt dat bepaalde oliën invloed hebben op de lichaamsprocessen. Maar het hongergevoel tegengaan is nooit goed, dit gevoel is er juist om aan te geven dat je lijf voeding nodig heeft.”

Wel meent Noordermeer dat het goed is om af en toe een dagje niet te eten en alleen water te drinken. „Dat geeft de spijsvertering rust, waardoor het lichaam zich kan richten op ontgiften. In de oertijd was er ook niet elke dag voedsel beschikbaar.” Dat niet-eten zal zangeres Beyoncé zeker aanspreken. Zij is een van de bekendste fans van het Master Cleanse Diet, ook wel Limonadedieet genoemd. Menig beroemdheid zou ook naar de limonade grijpen als ze last minute niet in haar premièrejurk past. Het recept is simpel en goedkoop: water met citroensap, ahornsiroop en cayennepeper. Aangezien dit dieet nagenoeg calorieloos is, gaat afvallen in rap tempo.

„Ahornsiroop is enorm zoet, je bloedsuikerspiegel schiet door dit drankje dus omhoog. En de kilo’s die je kwijtraakt, zitten er net zo snel weer aan”, verklaart Noordermeer. Als je dan toch zo weinig mogelijk wilt eten, kies dan voor groentesappen: die reinigen het lichaam ook, maar zijn daarnaast voedzaam.”

Sprinkhanen

Dan het voedingsgeheim van Angelina Jolie: de actrice zou dol zijn op insecten als sprinkhanen, kakkerlakken en bijenlarven: die zitten namelijk boordevol proteïnes, eiwitten, ijzer en vitamines. Bij het gezin zou daarom regelmatig pasta met meelwormen op het menu staan, en de kinderen smullen van een bakje sprinkhanen in plaats van paprikachips.

Hier ziet Noordermeer wel iets in. Sterker nog, ze denkt dat insecten wel eens dé snack van de toekomst kunnen worden. „Als we een nog grotere wereldbevolking van eten moeten voorzien, kan dit een goede oplossing zijn. Insecten zijn licht verteerbaar, zitten boordevol voedingsstoffen en zijn laag in caloriën, dus je komt er niet van aan. Bovendien is het een goede vervanger van vlees of vis, dus goed voor het milieu. Of het lekker is daarentegen, is een tweede. Maar met de juiste kruiden of een sausje, waarom niet?”