Visie

Ons voedingspatroon is in de afgelopen zestig jaar drastisch veranderd. Kwam vroeger praktisch al ons eten van het land, tegenwoordig uit de fabriek. We zijn van onbewerkte, verse voedingsmiddelen overgestapt op bewerkte, geraffineerde voedingsmiddelen vol met suiker, slechte vetten en legio kunstmatige toevoegingen. Veel producten die tegenwoordig als volkomen vanzelfsprekend verkocht worden zijn niet noodzakelijkerwijs goed voor je. Sterker nog, het tegendeel lijkt waar te zijn. We worden er als bevolking ook niet bepaald gezonder en vitaler op. Bovendien is in het Westen overgewicht een groeiend probleem. En eigenlijk is het niet verwonderlijk als je bedenkt dat supermarkten uitpuilen van de voedingsmiddelen die ons vullen in plaats van voeden. Ze geven ons wel brandstof, maar de essentiƫle voedingsstoffen voor een goede gezondheid ontbreken chronisch in ons eetpatroon.
Voor veel mensen is het lastig om onderscheid te maken tussen wat nu wel gezond is en wat niet. (herken je dit?) Ze zien door de bomen het bos niet meer en maken daarom ongezonde keuzes. En door jarenlang de verkeerde voedingskeuzes te maken, ontstaan er op den duur klachten en uiteindelijk ziekten. En het punt is dat je deze klachten niet hoeft te krijgen.

In onze huidige maatschappij is gezond blijven bijna een survival geworden.

We leven in een tijd waarin we meer gifstoffen binnenkrijgen dan ooit tevoren via ons water, lucht en voeding. Maar ook via onder andere cosmetica, schoonmaakmiddelen, verf, medicijnen, tabak en alcohol. Het lichaam heeft grote moeite om te kunnen dealen met al die chemische stoffen. De lever, het belangrijkste ontgiftingsorgaan van het lichaam, draait tegenwoordig overuren. Voor het ontgiften alleen al is het daarom heel belangrijk om zo puur en gezond mogelijk te eten, enerzijds om je lichaam niet verder te belasten en anderzijds om het te voorzien van alle belangrijke voedingsstoffen die de organen ondersteunen in het verwijderen van afvalstoffen.

Voeding is een krachtig middel. Het bepaalt niet alleen hoe we eruit zien, maar ook hoe we ons voelen. En hoe we ons voelen heeft weer invloed op de voedselkeuzes die we maken.Voeding die het meest aansluit bij de spelregels van ons lichaam is vers, zo min mogelijk bewerkt en het liefst biologisch (dynamisch).

In mijn adviezen als voedingsdeskundige ga ik zoveel mogelijk uit van deze voeding. In de biologische en biologisch dynamische landbouw groeien gewassen en dieren in hun eigen tempo en op een natuurlijke manier. Er wordt geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Ook het genetisch manipuleren van gewassen is verboden. Dit alles resulteert in smaakvollere producten die meer levenskracht hebben en een completere voedingswaarde. Bovendien bevatten ze (bijna) geen kleur-, geur- en smaakstoffen en conserveringsmiddelen zodat het lichaam geen energie kwijt is aan het verwerken van giftige stoffen. Bovendien blijft de landbouwgrond vruchtbaarder en het milieu wordt niet belast. Voor mij allemaal redenen om te kiezen voor voeding in haar meest oorspronkelijke kwaliteit, natuurvoeding.

 

Yvet Noordermeer

Voedingsdeskundige / voedingscoach