Wildplukken

 

De Wilde Keuken

Sinds een aantal weken loop ik op een heel andere manier door het park of bos. Ik kijk meer om me heen, ruik aan vreemde plantjes en neem soms zelfs een hapje van een of ander blaadje. Ik heb er een nieuwe hobby bij gekregen en ik ben er van in de ban: wildplukken!

Met wildplukken verzamel je op de meest alledaagse plekken eetbare en voedzame planten.Planten die je misschien nooit zijn opgevallen, maar waar je smaakvolle gerechten mee kunt maken. Wildplukken doe je met al je zintuigen. Je voelt, kneust, ruikt, knipt en plukt de heerlijkste wilde planten, noten, bessen en paddenstoelen. Je gaat de natuur met andere ogen bekijken. Een simpele brandnetel in mijn blikveld laat me tegenwoordig al fantaseren over een dampend bordje voedzame soep en bij een veldje vol daslook krijg ik meteen de kriebels om daar een heerlijke pesto van te maken. En ik ben niet de enige. Mensen hebben steeds meer de behoefte om te weten waar ons voedsel vandaan komt en de steeds bewustere consument eet het liefst zo lokaal mogelijk. Wildplukken sluit hier op aan. We zijn de rijkdom van alles wat om ons heen groeit en bloeit aan het herontdekken. Er is veel meer eetbaar dan mensen in eerste instantie denken. Ook bij restaurants is het verwerken van ‘wildpluk’ in gerechten populair aan het worden.

Met eten uit het wild voed je je met wat moeder aarde van nature produceert. Je eet volgens de seizoenen, uit de volle grond. Voor de komst van de landbouw, zo’n 12.000 jaar geleden, deden we niet anders. In landen als Frankrijk, Italië en Duitsland is deze bezigheid veel meer gemeen goed dan bij ons. Maar in dit soort landen leven veel mensen dichter bij de natuur en is het er een stuk minder druk en volgebouwd dan hier.

Workshops

Sinds kort bied ik samen met een vriendin wildpluk workshops aan. Met een mannetje of 10 gaan we op pad. Er groeien zoveel mooie, eetbare planten in en om de stad. Brandnetel, Daslook, Look zonder Look, Hondsdraf, Paardebloem, Kleefkruid, Weegbree, Zevenblad en ga zo maar door. De workshop bestaat uit 2 delen. Eerst gaan we plukken en krijgen de deelnemers uitleg over de eetbare planten; hoe zijn ze te herkennen, wat zijn hun eigenschappen en waar kun je de plantjes voor gebruiken. Na het plukken duiken we samen de keuken in en maken we heerlijke gerechten zoals pesto, kruidenboter, soep en smoothies. Met de wildplukworkshops willen wij mensen inspireren om hun voedingspatroon aan te vullen met al het gezonds dat de natuur net buiten je voordeur te bieden heeft. Geniet van het leven en oogst de kwaliteit van de natuur!

Voorproefje

Voordat je op eigen houtje gaat wildplukken moet je natuurlijk goed weten wat eetbaar is en wat niet. En dat is toch echt een kleine studie. Sommige planten en paddenstoelen hebben giftige dubbelgangers dus een ogenschijnlijk lekker hapje kan onverwacht nare gevolgen hebben. Ook bepaalde wetgeving en regels omtrent wildpluk zijn er niet voor niets en moeten de natuur beschermen tegen onwetende indringers. Er is echter één plant die uitermate geschikt is voor de beginnende wildplukker en dat is de brandnetel. Iedereen herkent hem en hij groeit in overvloed door heel Nederland. In reguliere kringen heeft dit ’onkruid’ niet zo’n beste reputatie, maar culinair gezien is het een topper. Je kunt er fantastische, voedzame gerechten mee maken.

Brandnetelsoep

Ingrediënten voor 4 personen:

•  400 gr. jonge brandnetelbladeren (pluk alleen de toppen van de brandnetel en gebruik daarbij  handschoenen of plastic zakjes)

• 2 aardappelen (in stukjes)

• 1 ui (fijn gesneden)

• 1 teen knoflook (geperst)

• 3 eetl. olijolie

• 1 ltr. groentenbouillon

• 1 dl. room

• peper en zout

Bereiden:

Was de brandnetelbladeren onder de kraan in een wasbak. Gebruik daarvoor eventueel keukenhandschoenen of plastic zakjes om je handen te beschermen. Laat de bladeren uitlekken in een vergiet. Hak de brandnetelbladeren fijn. Doe de olijfolie in de pan en fruit hierin de ui en de knoflook. Voeg de brandnetelbladeren, de aardappelen en de bouillon toe en laat 15 min. koken of tot de aardappelen gaar zijn. Mix de soep fijn met een staafmixer, breng op smaak met zout en peper en de room.

Eet smakelijk!